Confirmation bias: heb je tóch altijd gelijk?

Waar komen je overtuigingen en meningen vandaan? Je gelooft waarschijnlijk oprecht dat je mening rationeel is, onpartijdig en gebaseerd op je ervaring en de informatie die beschikbaar is. Ik moet je dan toch echt teleurstellen, want in werkelijkheid ben je vatbaar voor een lastig probleem dat bekend staat als de confirmation bias.
Wat is de confirmation bias?
Een confirmation bias, ook wel bevestigingsbias of bevestigingsvooroordeel genoemd, is een cognitieve toestand waarbij informatie wordt gebruikt die je bestaande overtuigingen of vooroordelen bevestigt.
Je zoekt “bewijs” dat je mening of overtuiging verder ondersteunt, terwijl je voorbeelden negeert die het idee niet ondersteunen of in twijfel trekken. Door alleen details te onthouden die je overtuigingen ondersteunen, mis je vaak belangrijke informatie.
Zo beïnvloedt het ook de manier waarop je onderzoek doet en informatie verzamelt, en de manier waarop je informatie interpreteert en herinnert. Je interpreteert informatie op een manier die je bestaande ideeën ondersteunt.
Dus wanneer mensen willen dat een bepaald idee of concept waar is, geloven ze uiteindelijk dat het waar is.
Kortom, we zijn geneigd te geloven wat we willen geloven. 😉