top of page

Een persoonlijk profiel – Wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik?


Deze post ligt me vrij persoonlijk. Vorige week sprak ik een twintiger na een fijne interclub tennis competitie. Zij vertelde mij dat zij het maximale uit haar studie en haar studententijd had gehaald. Maar nu zij op het punt staat om aan het werk te gaan, komt zij erachter dat zij nooit actief stil heeft gestaan bij wie zij is, wat zij kan en wat zij wil. Zij heeft geen persoonlijk profiel en geen enkel idee hoe zij kan solliciteren en waar zij moet beginnen.


Ik reageer op haar verhaal met een uitspraak uit Alice in Wonderland. Alice vraagt aan een kat die ze onderweg tegenkomt: Would you tell me, please, which way I ought to go from here?


That depends a good deal on where you want to get to, antwoordt de kat.


Zolang je niet helder hebt wat je wilt, is het lastig om te bepalen welke stappen je kunt zetten.


Je kunt niet zonder persoonlijk profiel

Als je niet goed weet wat je sterke kanten zijn, wat je echt leuk vindt in je werk, wat je drijft en wat je belangrijkste waarden zijn, hoe kun je dan weten wat voor soort baan er bij je past? Het vinden van een leuke baan gaat dan meer op goed geluk, je gaat ergens aan de slag en merkt misschien of het werkt. Een werkwijze die veel Young Professionals onbewust hanteren. Als je er vervolgens achterkomt dat je beeld van de organisatie en de functie niet overeen blijkt te komen met de werkelijkheid, ontdek je dat je niet op de juiste plek zit.


Welke baan past bij mij?

En dan komt vaak die vraag: Wat voor soort baan past bij mij? Door van tevoren aandacht te besteden aan je persoonlijke profiel en na te denken over wat voor soort baan er bij jou past, voorkom je dat je van de ene naar de andere onbevredigende baan switcht.


Waaruit bestaat een persoonlijk profiel?

In je persoonlijke profiel beschrijf je wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Dit doe je door stil te staan bij je karaktereigenschappen, drijfveren en waarden (wie ben ik?), je talenten, competenties en vaardigheden (wat kan ik?) en je interesses, passies en loopbaanwensen (wat wil ik?).


Hoe stel ik een persoonlijk profiel samen?

Een persoonlijk profiel samenstellen is lastiger dan het op het eerste gezicht lijkt. Veel twintigers en dertigers staan er nauwelijks bij stil waarom ze de dingen doen zoals ze doen, zelfreflectie is niet iets wat hen gemakkelijk afgaat. Zoek daarom een klankbord, bijvoorbeeld een loopbaancoach, die je kan helpen op een andere manier naar jezelf te kijken. Of vraag een vriend of kennis om je hierin te begeleiden. Veel young professionals blijken vastgeroest te zitten en komen daardoor niet zelfstandig tot nieuwe inzichten en verandering. Wil je wel alvast aan de slag met je persoonlijke profiel? Bestudeer dan de volgende vragen als eerste aanzet om over jezelf na te denken.


Wie ben ik?

Maak een start met het beantwoorden van deze vraag door terug te gaan in de tijd en na te denken over het gezin waarin je bent opgegroeid. Hoe omschrijf je jouw jeugd, wat zijn dingen die jouw leven positief dan wel negatief hebben beïnvloed? Hoe heb jij je lagere en middelbare schooltijd ervaren? Waarom heb je destijds voor je studie/opleiding gekozen, wat sprak je daar het meest in aan?


Denk ook na over waarden die voor jou belangrijk zijn. Vind jij het bijvoorbeeld belangrijk om veel erkenning te krijgen in je werk, hecht je veel waarde aan groei/persoonlijke ontwikkeling of werk je graag samen? Waarden geven richting aan je keuzes en geven aan wat jou voldoening geeft.


Wat kan ik?

Je kwaliteiten, vaardigheden en talenten vormen ook een richtingwijzer voor wat voor soort werk er bij jou past. Sta eens stil bij de volgende vragen als eerste aanzet om na te denken over jouw talenten:


1. Wat doe je het liefst in je vrije tijd?

2. Waar krijg je energie van?

3. Wat kun je uren achter elkaar doen?

4. Welke nieuwe kennis en vaardigheden pak je snel op?

5. Waar krijg je vaak complimenten over?


Schakel ook je omgeving in om erachter te komen wat jij goed kunt. Leg hen de volgende vragen voor:


1. Wat beschouw jij als mijn grootste kwaliteit?

2. Wat kan ik beter dan de meeste andere mensen?

3. Welke kwaliteit onderschat ik het meest van mezelf?


Wat wil ik?

Deze vraag gaat vaak gepaard met een stemmetje in je hoofd dat je zegt dat iets niet kan of niet voor jou is weggelegd. Negeer dat stemmetje eens en stel jezelf de vraag wat je zou willen doen als alles mogelijk was? Wat zou jij graag doen als er geen belemmeringen zouden zijn? Sta vervolgens stil bij de volgende vragen:


1. Wat deed je als kind graag?

2. Wat doe je nu graag in je vrije tijd?

3. Welke tijdschriften en boeken lees je graag? En welke films, documentaires en series kijk je graag?

4. Wat doe je met passie?

5. Wat zou je ook doen, zelfs als je er niet voor werd betaald?


Door actief aan de slag te gaan met het samenstellen van je persoonlijke profiel en de wie ben ik-, wat kan ik– en wat wil ik-vragen te beantwoorden, krijg je helder wat voor soort job er bij jou past. Je hebt de eerste, wezenlijke, stap gezet naar een job die écht bij jou past.


Op zoek naar een coach of mentor die je bij je zoektocht kan helpen?

Drop a line.


Xavier


xavier.speeleveld@gmail.com

0499 99 54 99
PS Volgende post iets meer over waarom je eens wat vaker zou moeten nadenken over de zin van het leven.....56 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page