Oplossen is volledig andere energie dan ontwikkelen.

Kees klomp, activist researcher:
Amplitie is één van de drie pilaren van mijn Betekeniseconomie-transitietheorie.
Bij amplitie draait het om het versterken van de positieve energie in het systeem. In plaats van te focussen op pijn en problemen die we moeten oplossen (curatie; een negatieve insteek), richten we ons bij amplitie op het ontwikkelen van een beoogde florerende, positieve uitkomst. Amplitie is de utopische vaardigheid van Betekeniseconomie; het vermogen om je een ándere, betere wereld voor te stellen en om deze vervolgens te ontwikkelen door geëngageerd, prudent gedrag.
Oplossen is volledig andere energie dan ontwikkelen.
Even een concreet voorbeeld op bedrijfsniveau: je kunt je focussen op het genezen van individuele werknemers die uitvallen met burn-out klachten (curatie), maar je kunt je ook focussen op het ontwikkelen van een gezonde - collectieve - werkplek (amplitie). Als een werkplek écht gezond is, is de kans dat werknemers uitvallen met burn-out nihil.
Amplitie is wat mij betreft enorm belangrijk en wezenlijk omdat onze huidige samenleving geheel is ingericht op curatie. Er zit een toxische, negatieve ondertoon in onze samenleving. Negativiteit is de norm. Veelal gehéél onbewust.
Daarin speelt de media een héle belangrijke rol.
We vinden het volstrekt normaal dat nieuwsberichten per definitie negatief zijn. Iets is pas nieuws als iets mis gaat. Waar we onvoldoende bij stilstaan is dat dit een vorm van voeding is. Alles wat je aandacht geeft dat groeit. Maar alles wat je aandacht geeft, voedt je ook. Je wordt wat je tot je neemt. We zijn zo tot op het bot negatief geconditioneerd geraakt.
Het barst van de mensen die de Betekeniseconomie al leven. Ik noem dat de voorlevers. Voor-leven is iets wezenlijk anders dan tegen-strijden. Voorlevers zijn niet zozeer bezig met het bestrijden van de problemen van het huidige economische systeem, maar met het ontwikkelen van de potentie van een het nieuwe economische systeem.
Het is zoals Buckminster Fuller ooit zo mooi heeft gezegd: ‘You never Change things by fighting the existing reality. To change something, build a new model that makes the existing model obsolete’.
Wat mij betreft is Betekeniseconomie een nieuw model 🙏