top of page

Waar verheug jij je op in dit jaar?

Het voelt als een tussenintijd waarin het evenwicht, de richting, zoek lijkt. Vandaar dat we ons afvroegen: waar hebben we eigenlijk het meeste zin in in 2022? In een sombere tijd, middenin een lockdown, terwijl heftige polarisering opvlamt en het oude normaal steeds verder buiten beeld raakt, is voorpret, verbeeldingskracht en toekomstgerichtheid belangrijker dan ooit. Over kleine én grote dingen.


Een hoofdredactioneel commentaar van NRC citeert uit het boek De wereld als wil en voorstelling (1819) van Arthur Schopenhauer. „Het wezen van de mens bestaat hierin dat zijn wil streeft, vervolgens bevredigd wordt, en weer opnieuw streeft, en dat in voortdurende herhaling”, „Ja, zijn geluk en welzijn is niets anders dan de snelle overgang van wens naar bevrediging en van bevrediging naar nieuwe wens; het uitblijven van bevrediging betekent immers lijden, het uitblijven van een nieuwe wens uit zich in een ijdel verlangen, languor, verveling.”


Met die languor hebben we het voor nu maar even te stellen, lijkt het soms. De wereld staat voor de meeste mensen al akelig lang stil, of op zijn minst op repeat.


‘Dat gedwongen stilstaan is een harde breuk met waar we de laatste jaren aan gewend waren geraakt. Technologische vooruitgang zette een vooruitspoelknop op de tijd, was hard bezig om alle frictie uit de samenleving weg te innoveren: je boodschappen binnen tien minuten flitsbezorgd, het warenhuis van de wereld onder een koop-nu-knop, liefde vinden door naar rechts te swipen.


Je opnieuw leren verhouden tot frictie, tot verveling, is voor veel mensen een oefening in mindfulness en stoïcisme. Als die mindfulness, het accepteren van het nu, dan uiteindelijk toch te saai wordt, en als het stoïcisme, het negeren van de omstandigheden, te kil en rationeel blijkt: dan is er gelukkig nog de voorpret om het strevende en wensende deel van de mens te bevredigen.


Verheugen en voorpret gaan per definitie over de toekomst en over verbeeldingskracht. Zeker nu de traditionele motor van die verbeeldingskracht, de cultuursector, noodgedwongen is stilgevallen, moet die toch ergens anders vandaan komen.


In een crisissituatie zoals nu ontstaat chaos, zoekt het maatschappelijk systeem naar een nieuw evenwicht. De grote omwentelingen van deze tijd geven soms aanleiding tot vluchtgedrag, tot escapisme. Maar je verheugen op de leuke dingen die in het verschiet liggen is niet alleen maar een daad van ontsnapping aan de realiteit, of blindheid voor de urgente kwesties van het huidige moment.


Verheugen, voorpret, verbeeldingskracht, toekomstgerichtheid zijn meer dan ooit onmisbaar voor het vinden van een nieuwe richting. Wat willen we graag? Waar hebben we zin in? Wat maakt het leven straks weer leuker? Voorpret is een essentieel ingrediënt van visie.’


Dus kom maar door: waar verheug jij je op in dit jaar?
credits : Wouter van Noort - journalist NRC

27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page