top of page

Wat je nog niet wist over de islam - 7 september 20 h Kapellen

Bijgewerkt op: 10 aug. 2022


Meryem Kanmaz is doctor in de politieke en sociale wetenschappen en verrichtte uitgebreid onderzoek naar de dynamiek binnen Marokkaanse en Turkse moslimgemeenschappen in België en Europa. Ze geldt als een van de weinige experten in het uitdagende onderzoek- en beleidsdomein van de toekomst van islam in onze contreien en publiceerde hierover reeds in tal van binnen en buitenlandse tijdschriften.


Meryem aan het woord:


"In mijn thesis heb ik de vraag gesteld: kan er sprake zijn van het ontstaan van een islamitische sociale beweging, zoals er een vrouwenbeweging, een Vlaamse, een arbeidersbeweging is geweest? Kunnen moslims de etnische grenzen overschrijden, samenkomen op basis van hun islamitische identiteit en daarmee in de politieke en publieke ruimte stappen? "


"Als je vroeger van Ierland naar de VS emigreerde, was er geen weg meer terug. Nu zijn er de gsm, het internet, schotelantennes en goedkope vluchten. Daardoor gaat de integratie trager, en we weten nog niet goed hoe daarmee om te gaan. In de vakliteratuur noemt men dat 'multiple identities'. En waar wij, hier in Europa, van overtuigd moeten raken, is dat multiple identities niet noodzakelijk een loyaliteitscrisis met zich mee brengen. Men kan zich perfect Turk of moslim voelen én een goede Belg zijn. Maar dat besef is nog niet doorgedrongen. Noch bij de beleidsmakers, noch bij de man in de straat. Schuif iets te veel een bepaald aspect van die identiteiten naar voren en men denkt dat je niet loyaal bent aan een andere."


Een leerrijk traject met een bevlogen spreker. Afspraak 7 september In kasteel Pannenhuys op 20 h gaan we van start.


Boek nu je ticket:


41 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page